Byaföreningen 20 år och Åvallen 50 år.

image25

Branden igen

Jag måste tjata lite till om branden i Marieholm. Jag tar det då från en annan synvinkel. Om jag förstår det rätt har branden börjat i en av carportarna, den högra. Att den då brunnit upp och kanske även den andra carporten intill kan jag kanske acceptera, men att elden sedan sprider sig till boningshusen det är oacceptabelt. Bägge husen var relativt nya där borde varit bättre brandskydd. Det finns ju massor med hus som är likadana i Marieholm, Eslöv mm. hur skall dessa husägare kunna vara lugna i framtiden?  Med den långa tid som går från larm till att brandkåren är på plats behövs rejäla brandavskiljande väggar. Vem har givit denna huskonstruktion och placering bygglov?

Nils-Eric


Nya skyltar

Hej, jag var körde förra veckan och såg då en trevlig skylt vid en av våra infarter till byn. Lite mer anpassad till Marieholm.


Nils-Eric

Branden och sunt förnuft

Branden i Marieholm två hus nerbrända, tidningsrubriker som visar på en nyhet. Man ser bara på den stora saken den som ses i lågor och brandgubbar. Är det försäkrat undrar nån, då får man ersättning ja man kan få ersättning för materiella saker. Men allt är inte materiella saker mycket finns det bara en sak av, foto, mormors sista vävnad osv. Jag sörjer med er förlust i branden.

Det tog 21 minuter för Eslövs brandvärn att anlända efter larmet hade gått. Jag undrar om Marieholms brandkår hade blivit utlarmad direkt vilken insatstid som den då haft 10 eller 15 minuter kanske, de minuterna betyder enormt mycket. Brandförloppet var ganska kraftigt och brandspridningen är inte linjär dvs. att om brandkåren anländer 6 minuter tidigare är troligen branden hälften så stor eller mindre. Vad är kostnaden för att Marieholms Brandkår skall direktlarmas? Den kan inte vara stor, man talar om att Brandkåren inte är försäkrad eftersom det är en frivillig brandkår-  se till att försäkra den då. Jag tror att i princip alla i Marieholm vill ha ett gott skydd för brand varför får vi inte det? Vi har nu gått med i ett stort samarbete där vi nu tillhör Malmö, Lund, Löddeköpinge mm. Vid branden kom först bilar från Eslöv efter ett tag kom Insatsledaren  och därefter brandkårer från bla. Löddeköpinge varför kom ingen från Svalöv och jag menar då Teckomatorp bara 6 km från brandhärden. Jo det är så att Svalöv tillhör en annan grupp och larmas inte. Nej politiker från alla led samla er och samarbeta för oss det är ni som bestämmer och av någon konstig anledning har vi röstat på er.

Nils-Eric


Brand i Marieholm

Nu har det hänt!!
En våldsam brand utbröt i Marieholm på Trued Trallares Väg, troligen har branden uppstått i ett garage och sedan spritt sig till först det ena huset och sedan det andra huset. Vad jag kan förstå så blev inte Marieholms brandkår direktlarmat utan de som var först på plats var från Eslöv. Om Marieholm hade blivit larmade direkt hade kanske bägge husen eller ett av dem kunnat räddas. Många brandbilar var på plats dock verkade de flesta vara arbetslösa och bara satt och väntade på order, insatsledaren kanske bedömde att det inte behövdes fler släckinsatser husen gick ju ändå inte att rädda.


Nils-Eric

Byavandring

Hej igen, nu har vi genomfört en Byavandring. Det var inte så många deltagare men de som var med fick uppleva en verklig vandring tillbaka i tiden. Samhället har ju ändrat sig mycket under åren framför allt nu på senare tid.
Vi började vår vandring vid badet och Sven guidade oss från ett manuskript, i nästan alla äldre hus längs Kävlingevägen och Kvarngatan hade det varit någon form av verksamhet. Normalt ser man ju husen som enbart bostäde, det hade funnits slaktare, åkare, cigarrtillverkning, syerier, skräddare mm. Alla verksamheterna hade inte funnits samtidigt men mängden imponerade.
En ny vandring kommer senare då går vi troligen längs Storgatan, kom då och upplev något om din bygd. Mer info kommer senare.

MVH Nils-Eric
Simskola och 20- års jubileum.

  • Det är tid för de yngre barnen att anmäla sig till Simskolan på Marieholmsbadet. Barn vars föräldrar är medlemmars i byaföreningen sponsras med 150:- / barn till startavgiften.
  • Byaföreningen fyller 20 år i år. Det kommer att firas i samarbete med MIS vars fotbollsplan Åvallen fyller 50 år. Firandet sker på Åvallen den 2 juni med start kl. 13.00. Mer info senare. Där kommer byaföreningen bl.a. att ha dragning i ett medlemslotteri. Alla betalande medlemmar deltager i dragningen. Första pris ett presentkort hos Winbergs resebyrå på 3000:-. Vidare fins det ett priser på 1500:- och 3 priser på vardera 500:-.
  • När det är Byavandring, så tag gärna med gamla foton från det område vi promenerar på.

Man skall vara ledig mellan Hägg och Syren enligt sägnen, vadå mellan? Hos mig blommar både hägg och syren samtidigt, bifogar bild på min hägg.

Nils-Eric

Midsommar

Marieholms byaförening hälsar alla välkomna att fira midsommar 22 juni i Sundelius park. Samling 14.15. Vi får se folkdansuppvisning, dansa kring midsommarstången och sist blir det lekar. Välkomna!

Magdalena

Poolparty!

Det blir pooplparty för Marieholms ungdomar söndagen 17 juni kl. 18-21 på Marieholmsbadet.
DJ är Kenny och inträdet är gratis.
Arrangörer är Marieholms byaförening, Eslövs bad & friskvård, Nattvandrarna i Marieholm, företagare och föräldrar.
Välkomna!

Magdalena

Byavandring

Byavandring
Nils-Eric

Valborg på kvällen.

Ja så blev det då Valborg med mycket folk på plats, jag utlovade ju en bra glöd på grillen, det blev de men med viss svårighet. Någon hade tydligen bättre användning för grillgallret som var borta. Vi letade igenom den närmsta terrängen men fick ge upp, vi fick låna en bit av gallerdurk från en företagare. Så Eslövs kommun vi behöver ett nytt galler.
Men på det hela taget gick det bra, talet var bra och  elden tog sig ordentligt, och så fick vi höra Billinge kyrkokör sjunga in våren.


En liten vår dikt
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger. (K Boye)
Det gör även ont när en fullvuxen ros plötsligt brister
och inte finns mer, dock finns den än i våra hjärtan.

Nils-Eric